Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Τι είναι η αγγειοπλαστική;

Οι αρτηρίες της καρδιάς σας μπορεί να αποφραχθούν ή να περιοριστεί ο αυλός τους από συσσώρευση της χοληστερόλης, κυττάρων ή άλλων ουσιών (αθηρωματική πλάκα). Αυτό μπορεί να μειώσει ροή του αίματος προς την καρδιά και να προκαλέσει στο στήθος σας δυσφορία. Μερικές φορές, ένας θρόμβος αίματος μπορεί να σχηματισθεί ξαφνικά ή να επιδεινωθεί και να αποφράξει πλήρως τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή.


Η αγγειοπλαστική ανοίγει τις αποφραγμένες αρτηρίες και αποκαθιστά την κανονική ροή του αίματος προς την καρδιά σας. Δεν είναι ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Διενεργείτε περνώντας ένα καθετήρα (λεπτός σωλήνας) μετά από μια μικρή παρακέντηση σε μια αρτηρία στο πόδι ή το χέρι και μέσω της αρτηρίας, ο καθετήρας φτάνει στην καρδιά. Η αποφραγμένη αρτηρία διανοίγεται φουσκώνοντας ένα μικροσκοπικό μπαλόνι εντός αυτής.

Γιατί χρειάζεται η αγγειοπλαστική;

Οι άνθρωποι με αποφραγμένες ή στενωμένες αρτηρίες της καρδιάς, μπορεί να χρειαστούν αγγειοπλαστική εάν έχουν σημαντική δυσφορία στο στο στήθος τους (στηθάγχη) ή εάν οι στενώσεις τους, τους θέτουν στον κίνδυνο μιας καρδιακής προσβολής ή θανάτου.

Πώς γίνεται η αγγειοπλαστική;
1. Ένας γιατρός μουδιάζει με τοπική αναισθησία, μια θέση στην βουβωνική χώρα ή στο χέρι σας και εισάγει ένα μικρό σωλήνα (καθετήρα) στην αρτηρία.

2. Ο καθετήρας μέσω του αρτηριακού συστήματος φτάνει μέχρι μια στεφανιαία (καρδιακή) αρτηρία.

3. Ο γιατρός κινεί τον καθετήρα μέσα στην αρτηρία, παρακολουθώντας σε μια ειδική οθόνη ακτίνων Χ. Στη συνέχεια, ένα πολύ λεπτό σύρμα προωθείται μέσω του καθετήρα και ακολούθως μέσα από την απόφραξη ή στένωση. Πάνω σε αυτό το λεπτό σύρμα, προωθείται ένα λεπτό, διατάσιμο μπαλόνι στο σημείο της κύριας στένωσης.

4. Το μπαλόνι εκπτύσσεται και ωθεί την αθηρωματική πλάκα στα τοιχώματα του αγγείου, διανοίγοντας την αρτηρία, έτσι ώστε να μπορεί να ρέει το αίμα πιο εύκολα. Αυτό μπορεί να γίνει περισσότερες από μία φορά.

5. Σε πολλούς ασθενείς ένα ειδικό μεταλλικό πλέγμα το stent, τοποθετημένο πάνω σε ένα ειδικό μπαλόνι, δια μέσω του οδηγού σύρματος, προωθείται στο σημείο της κύριας στένωσης.

6. Καθώς το μπαλόνι φουσκώνει, εκπτύσσεται το stent και εναποτίθεται στα τοιχώματα της αρτηρίας. Το stent "κλειδώνει" στη θέση αυτή, δια μέσου της ικανοποιητικής έκπτυξής του και βοηθά στο να διατηρεί την αρτηρία ανοιχτή.

7. Το μπαλόνι, οι καθετήρες και τα σύρματα αποσύρονται έξω.

Τώρα η αρτηρία έχει ανοίξει, και η καρδιά σας τροφοδοτείται με το αίμα που χρειάζεται.

Μήπως η αγγειοπλαστική προκαλεί σημαντικό πόνο;
• Όχι, αγγειοπλαστική προκαλεί πολύ λίγο πόνο. Ο γιατρός θα μουδιάσει το μέρος όπου θα εισαχθεί ο καθετήρας.

· Μπορεί να αισθανθείτε κάποια πίεση κατά την τοποθέτηση του καθετήρα.

• Θα είστε ξύπνιος και σε εγρήγορση, αλλά μπορεί να δοθεί φάρμακο για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

• Το σημείο, όπου ο καθετήρας τέθηκε, μπορεί να είναι επώδυνο αργότερα. Οι μώλωπες είναι επίσης κοινοί. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αιμορραγία ή αυξανόμενο πόνο ή πρήξιμο, ενημερώστε το γιατρό σας.

Τι γίνεται μετά;
• Όταν ο σωλήνας αφαιρείται από το πόδι ή το χέρι σας, μια νοσοκόμα ή ο γιατρός θα εφαρμόσει συνήθως άμεση πίεση για 15 λεπτά ή περισσότερο, στο σημείο, όπου εισήχθη ο καθετήρας, για να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει εσωτερική αιμορραγία.

• Εάν η αγγειοπλαστική διενεργήθηκε δια μέσω του ποδιού, για αρκετές ώρες θα πρέπει να βρίσκεστε ήρεμος ξαπλωμένος σε ύπτια θέση, και οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα παρακολουθούν για τυχόν σημεία αιμορραγίας ή για δυσφορία στο στήθος.

Αν η διαδικασία γίνεται μέσω του χεριού, δεν θα χρειαστεί να παραμείνετε ακίνητος στο κρεβάτι.

• Θα πρέπει σχεδόν πάντα να μείνετε στο νοσοκομείο για ένα βράδυ για να παρακολουθηθείτε. Μερικές φορές απαιτείται μια παρατεταμένη διαμονή.

• Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να σχηματιστεί ένας θρόμβος αίματος στο εσωτερικό του stent παρεμποδίζοντας τη ροή του αίματος στην αρτηρία. Ο γιατρός σας, θα σας συνταγογραφήσει ασπιρίνη και άλλα φάρμακα για να μην συμβεί αυτό.

• Αποφύγετε να σηκώσετε βάρος ή την έντονη σωματική δραστηριότητα για 1-2 ημέρες μετά τη διαδικασία.

• Μάθετε για τους παράγοντες κινδύνου που πρέπει να αλλάξετε για να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή.